Traditional Cretan cheese pies! Not like any you have tasted before…

Ingredients for Filling:

  • 400g Cretan cheese “mizithra”
  • ½ teaspoon of cinnamon
  • 1 tablespoons sugar
  • 3 tablespoons cooking cream

Ingredients for Dough:

  • 2 cups of all purpose flour
  • 3 tablespoons olive oil
  • ½ teaspoon salt
  • ½ shot glass Cretan raki (or ouzo)
  • 1 cup olive oil for frying
  1. First, we make the dough by mixing all the ingredients together well. Cover with glad wrap and place in the fridge to rest for half an hour.
  2. For the filling, mix ingredients together in a bowl and set aside.
  3. With a roller, open your dough into a slightly thick rectangle sheet (about 2cm) as shown in photo, and cut into 8cm long strips.
  4. We place the filling (one teaspoon) on the left side of the strip, leaving about 2cm from the side and  leaving some space in between, keep placing your filling lengthwise down the strip (as shown in picture). Your strip should fit 5 teaspoons. Fold over and cut into small rectangular pies. With a fork, seal the three sides so that your filling doesn’t leak while its cooking.
  5. Heat up your oil and fry on medium heat until both sides are golden brown. Serve with a good sprinkle of icing sugar! Enjoy!

Μυζηθροπιτάκια Κρητικά της μαμάς Αργυρής!

Υλικά για την γέμιση:

  • 400γρ μυζύθρα
  • ½ κγ κανέλα
  • 2 κ σούπας ζάχαρη
  • 3 κ κρέμα γάλακτος

Για την ζύμη:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • ½ κούπα νερό
  • ½ σφινάκι ρακί
  • 1 κουπα ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη μας ανακατεύοντας ολα τα υλικά και ξεκουράζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο τυλιγμένη σε διαφάνεια.
  2. Ανακατεύουμε την μυζύθρα, κανέλα, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος σε ένα μπώλ και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ανοίγουμε φύλλο χονδρό και το κόβουμε στενόμακρες λωρίδες 8 εκατοστών. Τοποθετούμε την γέμιση (ενα κουταλάκι του γλυκού) στην αριστερή μεριά της λωρίδας, αφήνωντας ένα δάχτυλο απο την άκρη, το ένα κάτω απο το άλλο κάθετα και διπλώνουμε το φύλλο απο πάνω. Κόβουμε σε ορθογώνια πιτάκια και με ένα πιρουνάκι, σφραγίζουμε το πιτάκι μας για να μην φύγει η γέμιση κατά το τηγάνισμα.
  4. Ζεσταίνουμε το λάδι μας και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Σερβίρουμε κατα προτίμηση ζεστά και με ζάχαρη άχνη! Καλή απόλαυση!

Comments

comments