Yiaprakia with a lemon/besamel sauce! These are the same as Dolmadakia but with mince as a base instead of rice! They are absolutely delicious!

Ingredients:

  • 1 vase of vine leaves (soaked)
  • 2 medium sized onions
  • ½ kilo of mince
  • 1, ½ arborio rice
  • 1 large ripe tomato
  • salt and pepper
  • 100g fresh finely chopped parsley
  • 10 leaves of fresh mint leaves (optional)
  • ½ cup oil for filling
  • 1 cup oil for cooking
  • 3 cups of lukewarm water

Lemon/Besamel

  • 1 egg
  • juice of one lemon
  • 2 Ts corn flour
  • 100ml cold water

Method:

The method is just the same as the Dolmadakia with the only difference that we mix the ingredients (except mince and rice) in the food processor! Then we mix all of the ingredients in a bowl and follow the same process as the dolmadakia. You will find the method here:

https://greekmamachef.tumblr.com/post/118917883931/dolmadakia-they-derive-from-the-middle-east-but

For the lemon besamel sauce:

  1. Mix the corn flour with the cold water until dissolved. In a bowl, whisk lemon and egg and add the corn flour mixture inside.
  2. From our hot pot, extract 2 cups of stock and add slowly to the bowl with the egg, whisking fast so that the egg doesn’t curdle. 
  3. Place sauce back into the pot and gently shake the pot left and right so that the sauce spreads everywhere.

Serve warm, eat and enjoy!!!

Γιαπρἀκια με μπεσαμέλ!!! Είναι ντολμαδάκια με κιμά αντί για ρύζι για αυτούς που δεν γνωρίζουν…πεντανόστιμα και λαχταριστά!

Υλικα:

  • 1 βαζο αμπελόφυλλα
  • 2 μετρια ξερα κρεμμυδι
  • ½ κιλο κιμά
  • 1 ½ κουπα ρύζι
  • 1 ωριμη ντοματα
  • αλατι, πιπερι
  • μαιντανό ψιλοκομμενο
  • 10 φύλλα δυόσμο φρέσκο (προεραιτικά)
  • 1῎2 λάδι μέσα
  • 1 κουπα λαδι 
  • 3 κούπες νερὀ

Μπεσαμέλ/αυγολέμονο

  • 1 αυγο
  • χυμό απο ένα λεμόνι
  • 2 κ σουπας κορν φλαουρ 
  • 100ml κρυο νερο

Εκτέλεση:

Η εκτέλεση είναι ακριβώς ίδια με τα ντολμαδάκια με την μόνη διαφορά πως βάζουμε τα υλικά (εκτός απο το ρύζι και τον κιμά) στο μούλτι και μετά τα ανακατεύουμε ολα μαζί σε ενα μπολ. Για την υπόλοιπη διαδικασία πατήστε εδω:

https://greekmamachef.tumblr.com/post/118917883931/dolmadakia-they-derive-from-the-middle-east-but

Για την μπεσαμἐλ/αυγολέμονο:

  1. Ανακατέυουμε το κόρν φλάουρ με το κρύο νερό μἐχρι να διαλυθεί. Σε ένα μπόλ χτυπάμε το αυγό με το λεμόνι και προσθέτουμε το μείγμα κορν φλάουρ. 
  2. Απο την ζεστή κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 φλυτζάνια απο τον ζωμό που έβγαλε το φαγητό μας σιγά σιγά μέσα στο μπόλ και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην κόψει το αυγό.
  3. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ πίσω στο  φαγητό μας και απλά κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα για να πάει παντού. 

Σερβίρουμε, τρώμε και απολαμβάνουμε!

Comments

comments