*** ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ***
Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάσταση και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. ** ΠΗΓΗ: https://akispetretzikis.com
Υλικα
- 1 κούπα αλάτι
- 3 κούπες αλεύρι
- 1.5 ποτήρι νερό
Εκτελεση
- Βάλτε ολα τα υλικά σε ενα μπόλ και ανακατέψτε. Αλευρώστε την επιφάνεια σας και πλάστε μέχρι να γίνει ελαστικό το ζυμάρι σας. Σχηματίστε την κυρα σαρακοστή και προσθέστε τις απαραίτητες λεπτομέριες οπως τα σταυρωμένα χέρια, τον σταυρό, τα 7 ποδαράκια και μην ξεχαστείτε και της βάλετε στοματάκι, νηστεύει!
- Ψήστε στους 170 στον αέρα για μισή ωρα