Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του.

Υλικα

  • 7 κρεμμύδια μεγαλα
  • 7 μελιτζανες μετριες
  • ελαιολαδο
  • αλατι πιπερι
  • σαλτσα ντοματας 3κ σούπας η ντοματινια ψιλοκομμενα φρέσκα
  • Μαιντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • Τριμμένη Φέτα
  • Ροδέλες απο 2 ντομάτες

Εκτελεση

Ξεκινήστε κόβωντας τα κοτσάνια απο τις μελιτζάνες. Χαράξτε τις κάθετα και βάλτε τις στον φούρνο να ψηθούν στους 180 στον αέρα! Μίση ώρα περίπου θέλουν. Όταν τις τρυπήσετε με ενα πιρούνι και εισχωρήσει μέσα τελείως θα ξέρετε οτι είναι έτοιμες.

Όση ωρα ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάστε την γέμιση.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σωτάρετε για 2 λεπτά. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το κρεμμύδι να σιγοψηθεί λίγο παραπάνω.

Ρίξτε την σάλτσα ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαιντανό και τις σκελιδες σκόρδου (ψιλοκομμένες και αυτές) αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί!

Βάλτε τις μελιτζάνες σε ενα μεγάλο ταψί και ανοίξτε τις στην μέση. Τις αλατίζουμε και τις λαδώνουμε εσωτερικά. Γεμίστε μέχρι την μέση, βάλτε λίγη τριμμένη φέτα και συμπληρώστε απο πάνω το γέμισμα. Αν περισέψει γέμιση, ρίξτε την πάνω απο όλο το φαγητό. Σκεπάστε όλες τις μελιτζάνες με λεπτἐς ροδέλες ντομάτας, ρίξτε ελάχιστο αλάτι πανω απο την ντομάτα και ραντίστε με  ελαιόλαδο ολο το ταψί. Ψήστε σκεπασμένες στους 180 στον αέρα για μισή ωρα και μετά ξεσκεπάστε μέχρι να εξατμιστέι το ζουμί και να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους. Σερβίρετε με τριμμένη φέτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Comments

comments