Υλικα
- 1 κιλό ρεβύθια
- μελιτζάνες
- Τριμμένο νηστίσιμο κίτρινο τυρί
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500ml σπιτική σάλτσα ντομάτας
- 8 ξερά κρεμμύδια
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκινο γλυκο πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 2 δαφνόφυλλα
Εκτελεση
-
Φουσκωστε απο βραδύς τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό.
-
Ξεπλύντε τα 2-3 φορές και βάλτε τα με μπόλικο νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσουνε. Καθήστε πανω απο την κατσαρόλα και ξαφρίστε μέχρι να μην βγάζει αλλο αφρό.
-
Στο μουλτι βάλτε 2 μικρά ξερά κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα στα ρεβυθια μαζι με 2 δαφνόφυλλα και μια γεματη κουταλικά του γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό
-
Αφήστε τα σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες μάχρι να βράσουν καλά. Οσο βράζουν, ψήστε τις μελιτζάνες κομμἐνες σε χοντρές φέτες στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Επίσης, σε μια κατσαρόλα σωτάρετε τα 6 κρεμμύδια μέτρια, χαμηλώστεε την φωτιά και αφήστε τα σκεπασμένα να ψηθούνε. Μόλις ψηθούνε, ρίξτε σπιτική σάλτσα ντομάτας (400γρ), αλάτι, πιπέρι και αφήστε τα στην άκρη.
-
Στραγγίστε πάρα πολύ καλά τα ρεβύθια και πολτοποιήστε τα ελαφρώς με ενα πιρούνι. Ξαναστραγγίστε για να φύγουν οσο περισσότερα ζουμιά.
-
Στο ταψι που θα στρώσετε το φαγητό, αλείψτε με ελαιόλαδο και βάλτε μια στρώση μελιτζάνες με λίγο αλάτι και λαδάκι. Μετά βάλτε τα πολτοποιημένα ρεβύθια χωρίς να εχουν καθόλου ζουμί. Μετἀ βάλτε την δεύτερη στρώση μελιτζάνας πάλι προσθέτωντας λἰγο αλάτι και ελαιόλαδο. Στρώστε απο πάνω τον μαϊντανό και απλώστε την σάλτσα ντομἀτας απο πάνω. Μετα προσθέστε μια καλή στρώση τριμμένο τυρί. Ψήστε στους 200 στο αερα μέχρι να πάρει χρώμα και να δέσουν ολα τα υλικά.
Κὀβουμε μόνο αφου εχει κρυώσει λίγο για να μην διαλυθεί! Καλή επιτυχία!