Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Υλικά: (Για ενα μέτριο σε μέγεθος ταψί)
450γρ αλεύρι (+ για το άνοιγμα των φύλλων)
200ml νερό
50ml ελαιόλαδο (+ για το λάδωμα των φύλλων)
1κ σούπας ξύδι
1κγ αλάτι
1/2κγ ζάχαρη

Για την γέμιση:
600-800γρ σπανάκι φρέσκο, κομμένο
300γρ φέτα
Αλατοπίπερο (να τσιμπάει στο αλάτι οπως λεει η πεθερά μου!)
3 αβγά

Τοποθετούμε το αλεύρι μεσα σε ενα μπόλ και ανοίγουμε με τα χέρια μας μια λακουβίτσα στην μέση. Εκεί μέσα, προσθέτουμε ολα τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε και πλάθουμε σε μια εύπλαστη ζύμη. Αν κολλάει, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά αλεύρι την φορά!
Αφήνουμε την στην άκρη σκεπασμένη και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι με το σπανάκι σε μια κατσαρόλα. Το σπανάκι λίγο λίγο το βαζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά του το απλώνουμε σε ενα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τρίβουμε την φέτα και σε αυτήν προσθέτουμε τα αβγά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το κρύο πλέον σπανάκι και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε στην άκρη για να ανοίξουμε τα φύλλα μας.
Χωρίζουμε το ζυμαράκι μας σε 6 κομμάτια. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με την βοήθεια του πλάστη. Προσθέτουμε λίγο αλευράκι συχνά οσο ανοίγουμε για να μην μας ανοίξει τρύπες το φύλλο.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο μέσα να καλύπτει και τα τοιχώματα Ξαναλαδώνουμε καλά απο πάνω. Επαναλαμβάνουμε για άλλα 2 φύλλα. Μετά, βάζουμε την γέμιση. Απο πάνω άλλα 3 φύλλα, ακανόνιστα για να δημιουργήσει ωραία τραγανότητα πάντα λαδώνοντας καλά με ενα πινέλο ΚΑΘΕ φυλλο.
Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C  για 45 λεπτά!
Καλή απόλαυση!!!

Comments

comments