Υλικα
- 200γρ ανάλατο βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 450γρ ζάχαρη
- ξύσμα και χυμό ενός μικρού πορτοκαλιού
- 200γρ ζαχαρούχο γάλα
- 1 φακελάκι μαχλέπι (2κγ)
- 1 κγ μαστίχα
- 1 κγ κακουλέ
- 1 βανίλια
- 3 αβγά
- 100γρ μαγιά νωπή
- 450γρ χλιαρό νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1.500γρ αλεύρι
- αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι για ψήσιμο
- 1 αβγό χτυπημένο με 1κγ νερό για επάλλειψη
Εκτελεση
- Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο, την ζάχαρη, την βανίλια και τα αβγά. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά (2-3) για να παραμείνει χλιαρό.
- Σε μια λεκάνη τρίβουμε την μαγιά και την ανακατεύουμε στο χλιαρό νεράκι. Αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μείγμα απο το κατσαρολάκι (προσοχή να είναι χλιαρό να μην καεί η μαγιά!) και ολα τα υλικά πλήν το βούτυρο. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Σταδιακά, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο σιγά σιγά.
- Σκεπάζουμε με μεμβρανη και τοποθετουμε την λεκάνη στον φούρνο στους 40 βαθμούς στον αέρα για 2 ολόκληρες ώρες μεχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του!
- Μετα το πέρας του χρόνου, την βγάζουμε πανω στον πάγκο της κουζίνας μας και την ξεφουσκώνουμε πατώντας την ελαφρά. Ζυγίζουμε 3 λωρίδες των 150γρ και σχηματίζουμε 3 μπαστουνἀκια/κορδόνια και μετα φτιάχνουμε πλεξούδα.
- Στρώνουμε με λαδόκολα τα ταψία μας (η φόρμες μακρόστενες η στρογγυλά) Τοποθετούμε μέσα τις πλεξούδες και τα αφήνουμε πάλι σκεπασμένα ώσπου να διπλασιατούν σε μέγεθος. Περίπου 25 λεπτά!
- Χτυπάμε το αβγό με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα ανεβασμένα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ! Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά.
H συνταγη ειναι απο τις Μαγειρικές Απολαύσεις του Γιώργου Ζὀλη!!