Αφράτα Τσουρέκια

Αφράτα Τσουρέκια

Υλικα

  • 200γρ ανάλατο βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 450γρ ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό ενός μικρού πορτοκαλιού
  • 200γρ ζαχαρούχο γάλα
  • 1 φακελάκι μαχλέπι (2κγ)
  • 1 κγ μαστίχα
  • 1 κγ κακουλέ
  • 1 βανίλια
  • 3 αβγά
  • 100γρ μαγιά νωπή
  • 450γρ χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1.500γρ αλεύρι
  • αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι για ψήσιμο
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1κγ νερό για επάλλειψη

Εκτελεση

  1. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο, την ζάχαρη, την βανίλια και τα αβγά. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά (2-3) για να παραμείνει χλιαρό.
  2. Σε μια λεκάνη τρίβουμε την μαγιά και την ανακατεύουμε στο χλιαρό νεράκι. Αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μείγμα απο το κατσαρολάκι (προσοχή να είναι χλιαρό να μην καεί η μαγιά!) και ολα τα υλικά πλήν το βούτυρο. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Σταδιακά, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο σιγά σιγά.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβρανη και τοποθετουμε την λεκάνη στον φούρνο στους 40 βαθμούς στον αέρα για 2 ολόκληρες ώρες μεχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του!
  5. Μετα το πέρας του χρόνου, την βγάζουμε πανω στον πάγκο της κουζίνας μας και την ξεφουσκώνουμε πατώντας την ελαφρά. Ζυγίζουμε 3 λωρίδες των 150γρ και σχηματίζουμε 3 μπαστουνἀκια/κορδόνια και μετα φτιάχνουμε πλεξούδα.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολα τα ταψία μας (η φόρμες μακρόστενες η στρογγυλά) Τοποθετούμε μέσα τις πλεξούδες και τα αφήνουμε πάλι σκεπασμένα ώσπου να διπλασιατούν σε μέγεθος. Περίπου 25 λεπτά!
  7. Χτυπάμε το αβγό με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα ανεβασμένα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ! Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά.

H συνταγη ειναι απο τις Μαγειρικές Απολαύσεις του Γιώργου Ζὀλη!!

Comments

comments