Τσουρέκι σπιτικό και μυρωδάτο

Τσουρέκι σπιτικό και μυρωδάτο

Υλικα

  • 250γρ ανάλατο βούτυρο λιωμένο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • ξύσμα ενος πορτοκαλιού
  • 1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 φακελάκι μαστίχα
  • 1 κγ κακουλέ
  • 6 αβγά
  • 100γρ μαγιά μπύρας
  • 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  • 100γρ αλέυρι (για την μαγία)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κιλό 250γρ αλεύρι σκληρό
  • αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι για ψήσιμο
  • ****** Η μέτρηση να γίνει με την ίδια κούπα. Οχι φλυτζάνι! Και ΟΛΑ τα υλικά να είναι εκτός ψυγείου!!

Εκτελεση

  1. Βάζουμε σε ενα μπόλ την μαγία, τα 100γρ αλεύρι και την μίση κούπα χλιαρό νερό. Το ανακατέυουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
  2. Χτυπἀμε τα 5 αβγά με την ζάχαρη εως ώτου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε την μαγία, όλα τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και διαδοχικά το αλεύρι με το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε είτε με το χέρι η με μίξερ μεγάλο με το ειδικό εξάρτημα για ζύμη! Η ζύμη πρέπει να είναι πολὐ μαλακή..και ας κολλάει ελάχιστα, δεν μας πειράζει!
  3. Την βάζουμε την ζύμη σε μια λεκάνη, την σκεπάζουμε και την τυλίγουμε με πολυ αγάπη ανάμεσα σε κουβέρτες και την τοποθετούμε σε ενα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Περίπου 2 ώρες υπομονή η ωσπου να διπλασιαστεί σε όγκο!
  4. Μετα το πέρας του χρόνου, την βγάζουμε πανω στον πάγκο της κουζίνας μας και την ξεφουσκώνουμε πατώντας την ελαφρά. Την κόβουμε σε κομμάτια των 500 ως 600 γραμμαρίων και το κάθε ενα κομμάτι το χωρίζουμε σε 3 μέρη και πλάθουμε 3 μπαστουνἀκια/κορδόνια. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά.
  5. Χρησιμοποιούμε 3 κορδόνια για κάθε πλεξούδα η μπορείτε να κάνετε οτι σχέδιο θέλετε εσείς!
  6. Στρώνουμε με λαδόκολα τα ταψία μας (η φόρμες μακρόστενες η στρογγυλά) Τοποθετούμε μεσα τις πλεξούδες και τα αφήνουμε πάλι σκεπασμένα ώσπου να διπλασιατούν σε μέγεθος. Περίπου μια ώρα σε μια ζεστή γωνιά!
  7. Χτυπάμε ενα ασπράδι με λίγο γάλα και αλείφουμε τα ανεβασμένα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ! Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς κελσίου για 40 λεπτά.

Comments

comments