Παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, η παράδοση εχει τις νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες. Πρώτα τις ευλογούνε στην Εκκλησία και μετά την κόβουν σε 40 κομμάτια και την μοιράζουν στην γειτονιά!Γιατί γίνεται αυτό; Οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου που ηταν αμαρτωλή! Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Εγω σήμερα σας εχω μια με 9 υλικά!
Υλικα
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 500γρ αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
- 1 κ σουπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
- 3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτελεση
Δεν υπάρχει πιο εύκολη εκτέλεση απο αυτή…ολα μεσα στο μπόλ και ανακάτεμα!! Λαδώστε ενα ταψί και ψήστε για 30 λεπτά στους 180 στον αέρα! Μολις κρυώσει, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και η πιτα σας είναι έτοιμη!