Κρεμμυδόσουπα

Κρεμμυδόσουπα

Η δική μου εκδοχή μου της κλασσικής γαλλικής κρεμμυδόσουπας! Με ζωμό κοτόπουλο αντί για κρέατος, αργοψημένα καραμελωμένα κρεμμύδια, φρέσκια μπαγκέτα και τριμμένη γραβιέρα Νάξου! Η επιτυχία και η νοστημιά βρίσκετε στον φρέσκο ζωμό απο κρέας η κοτόπουλο που έχετε βράσει εκείνη την μέρα!

Υλικά

  • 6 μεγάλα κόκκινα η άσπρα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι με την εποχή
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κιμά
  • 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (παραδοσιακά η σούπα γίνεται με ζωμό κρέατος)
  • ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • ½ μπαγκέτα σε φέτες
  • Τριμμένη γραβιέρα Νάξου (Και πάλι εδώ, το παραδοσιακό τυρί που χρησιμοποιείται είναι τριμμένη Ελβετική γραβιέρα Gruyere)

Εκτέλεση

  1. Πρώτα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια. Προσθέστε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με τα κρεμμύδια και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά.
  2. Έπειτα δυναμώστε την ένταση σε μέτρια προς υψηλή, προσθέστε την καστανή ζάχαρη (για να βοηθήσει την καραμελοποίηση) και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν καλά, περίπου 15 – 20 λεπτά ακόμα. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό ακόμη.
  3. Προσθέστε το κρασί στην κατσαρόλα και ξύστε τα καψαλισμένα κομμάτια απο το κάτω μέρος και τις πλευρές της κατσαρόλας. Τἐλος, προσθέστε τον ζωμό και τα δαφνόφυλλα. Στη συνέχεια, σκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε την φωτιά ετσι ώστε να σιγοβράζει η σούπα και αφήστε για περίπου 30 λεπτά.
  4. Οσο η σούπα γίνεται, στρώστε ένα μικρό ταψί με λαδόκολλα και προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουρτσίστε και τις δύο πλευρές απο τις φέτες μπαγκέτας ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήστε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και πασπαλίστε με την γραβιέρα. Τοποθετήστε τα πίσω στο φούρνο μέχρι το τυρί να λιώσει εντελώς.
  5. Για να σερβίρετε, βαλτε την σούπα σε ένα μπολ και απο πάνω τοποθετίστε ενα κομμάτι μπαγκέτας με λιωμένο τυρι! Σκέτη απόλαυση!

Comments

comments