Απο τα πιο παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά! Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, θα βρείτε και διάφορες παραλαγές. Αυτή η συνταγή είναι απο βὀρεια Ελλάδα, Μακεδονἰα!
Η επιτυχία της φασολἀδας φυσικά βρίσκεται στα φασόλια που πρέπει να ειναι λεπτόφλουδα, γλυκά και βραστερά.
Ingredients
- 300 γρ φασόλια
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 καρότα
- 1 ξερό κρεμμυδι
- 1 ματσάκι σέλινο
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- αλάτι
- μαυροπἰπερο
- 4 ντομάτες τριμμένες
Εκτελεση
- Φουσκώνουμε αποβραδίς τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό. Το επόμενο πρωί, τα ξεπλἐνουμε και τα ρίχνουμε σε ενάμιση λίτρο νερό μἐσα σε μια κατσαρόλα για να ξεκινήσουν το βράσιμο.
- Μεχρι να ζεσταθεί το νερό τις κατσαρόλας, ετοιμάζουμε τα υλικά.Το κρεμμύδι το περνάμε απο το μούλτι η στο ρεντέ. Το καρότο και σελινο σε μικρα κομμάτια. Τα προσθέτουμε στην σούπα μας μαζί με την κόκκινη πιπεριά ολόκληρη, και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
- Έπειτα, προσθέτουμε την ντομάτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αλάτι. Συνεχίζουμε για μισή ώρα το βράσιμο σε σιγανή φωτιά.
- Το λάδι το προσθέτουμε όλο στο τέλος. Δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα, έτσι ώστε να χυλώσει η σούπα μας.
- Σε αυτό το σημείο η κόκκινη πιπεριά θα έχει σίγουρα βράσει. Την αφαιρούμε, ξεφλουδίζουμε, την χτυπάμε με λίγο ζουμί απο την φασολάδα στο μούλτι και την ξαναβάζουμε μεσα στην σούπα μας. Δίνει απίστευτο άρωμα , γεύση και χρώμα στο φαγητό!
Έτοιμη λοιπόν η παραδοσιακή Βορειοελλαδίτικη Φασολάδα μας! Καλἠ Όρεξη!