Καλιτσούνια και Ξεροτἠγανα Κρήτης

Καλιτσούνια και Ξεροτἠγανα Κρήτης

 

Καλιτσούνια και Ξεροτἠγανα! Τα Κρητικά γλυκά που έχουν τρελάνει κόσμο! Πρώτα σας έχω την σπιτική συνταγή για Καλιτσούνια της αγαπημἐνης μου θείας Μαίρης στην Κρήτη και απο κάτω τα Ξεροτήγανα!

Υλικά για Καλιτσούνια

  • 1 βιτάμ (Η αν δεν έχετε, μισό ποτήρι ελαιόλαδό και μισό αραβοσιτέλαιο)
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 ½ φλ ζάχαρη καστανή
  • 4 αυγά
  • 1.5 κιλό αλεύρι Φαρίνα

Γέμιση:

  • 2 κγ Κανέλα
  • γάλα (οσο χρειαστεί να μαλακώσει το μείγμα μας)
  • 2 κιλά μυζίθρα
  • 5 φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκκομένα

Εκτέλεση για Καλιτσούνια

  1. Ετοιμάζουμε την ζύμη μας. Με ενα μίξερ χεριού, χτυπάμε το βιτάμ με την ζάχαρη και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά μας. Μόλις ανακατευτούν, ρίχνουμε το γάλα και στο τέλος σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Οταν έχετε ρίξει την μία Φαρίνα, συνεχίστε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να γίνει ζυμάρι. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Φτιάξτε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αν είναι πολυ σφιχτή, προσθέτετε γάλα για να γίνει το μείγμα μαλακό, οχι νερουλό. σταθερὀ και μαλακό! Βάλτε το στο ψυγείο και ξεκινήστε να ανοιγετε την ζύμη σας. Χωρίστε την σε 2 κομμάτια για πιο εύκολο άνοιγμα.
  3. Αλευρώνουμε λοιπὀν τον πἀγκο ελαφρά και ανοίγουμε την μας ζύμη λεπτή, περίπου 1.5 εκατοστό. Με ενα φαρδύ ποτήρι, σχηματίζουμε κύκλους και αφαιρούμε την περισσια ζύμη για να την ανοίξουμε πάλι μετά. Βάζουμε την γἐμιση, 2 κουταλιές της σούπας στην μέση, και διπλώνουμε προς τα μέσα την ζύμη, αφήνωντας ενα παραθυράκι. Δήλαδή, να μην σκεπαστεί τελείως η γέμιση.
  4. Τσιμπάμε περιμετρικά την ζύμη στο πάνω μέρος για να δημιουργήσουμε λυχναράκια! Σπάμε ενα αυγο και το χτυμάμε καλά και γλασάρουμε τα καλιτσούνια πρίν μπούν στον φούρνο.
  5. Ψήστε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά η μέχρι να παρουν χρώμα.Φροντίστε να ειναι απο κάτω ψημένα πριν τα βγάλετε. Αν δεν εχουν ροδίσει απο κάτω, αφήστε τα αλλα 5 λεπτά στην κάτω εστία στους 200! Καλή επιτυχία και καλή ὀρεξη!

Ξεροτήγανα

Υλικά για Ξεροτἠγανα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα
  • σουσάμι (προαιρετικά)
  • νερό
  • ½ φλιτζανάκι τσικουδιά
  • λάδι (για το τηγάνισμα),
  • κανέλα
  • αμύγδαλο τριμμένο για σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 2  κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ποτἠρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση για Ξεροτήγανα

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα.
  2. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα)
  3. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομένα και κανέλα. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό.

Comments

comments