Γίγαντες Πλακί φτιαγμένα με ντόπια, φρέσκα Κρητικά προϊόντα..ΑΥΤΗ είναι και η διαφορά απο ολες τις άλλες συνταγές που βρίσκουμε ανα την Ελλάδα. Ευλογημένη η γή της Κρήτης!
Υλικά
- 400γρ φασόλια γίγαντες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκκομένα
- 1 ματσάκι μαιντανό
- ½ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες λεπτές
- 2 κούπες Κρητικό Ελαιόλαδο
- 4 ντομάτες ώριμες
- 1 κγ ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- ρίγανη φρέσκια
- 1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
Εκτέλεση
- Μουσκεουμε απο βραδυς τα φασολια σε μπολικο κρύο νερο. Τα ξεπλένουμε το επόμενο πρωί και βράζουμε με τα καρότα, κρεμμύδια και το σέλινο για περιπου 1 ώρα. Μόλις μαλακώσουν τα φασόλια, ρίχνουμε 1 κούπα λάδι και την ντομάτα που εχουμε τρίψει στο ρεντέ και τα βράζουμε για μιση ωρα παραπανω. Στο τέλος της βράσης να εχει ισα ισα νερο που να τα σκεπάζει
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε ελαφρά και τα αδειαζουμε σε ενα ταψι βαθύ. Ψιλοκόβουμε τον μαιντανό και τον προσθέτουμε απο πάνω.
- Στρώνουμε τις λεπτές φέτες ντομαάας εως οτου να καλύψουν την επιφάνεια και προσθέτουμε το υπόλοιπο λαδι και λίγη ρίγανη απο πάνω. Μαγειρεύουμε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα!
Ιδανικά εδω στην Κρητη το φαϊ αυτο μαγειρεύετε η σερβίρετε με το παραδοσιακο απάκι! Μάθετε παραπάνω για αυτη την Κρητική λιχουδιά εδω:
https://www.paterakisfamily.gr/index.php?section=16c