Meat and Vegetables in a clay pot, yes..a clay pot! The best way to slow cook your meals!
Ingredients:
- ½ kilo of calf meat
- 3 large potatoes
- 5 carrots
- 2 small onions
- one glass of dry red wine
- Olive Oil
- salt and pepper
- grounded oregano
- 2 sticks of fresh thyme
Method:
- Preheat your oven to 200 degrees Celsius
- Peel, clean and cut your vegetables into large pieces, wash your meat and slice it into 4 large pieces (or 6 small) and place in your clay cooking pot.
- Add all the remaining ingredients (salt, pepper, oregano, thyme, olive oil and wine) and with your hands, (use gloves if you like) mix all the ingredients together really well!
- Place the lid on top, and place in the oven to start with, for 45 minutes, on 220 degrees celsius then uncover, give it a good mix, place the lid back on and cook for another 2 hours on 180 degrees.
Once its ready, be prepared for your meat and vegetables to melt in your mouth…trust me!
——————————-
Κρέας με λαχανικά στην γάστρα! Ο πιο νόστιμος τρόπος να μαγειρεύεις οποιοδήποτε κρέας κατά την γνώμη μου!
Υλικά:
- ½ κιλό μοσχαρίσιο ποντίκι
- 3 μεγάλες πατάτες
- 5 καρότα
- 2 μικρά κρεμμύδια
- 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
- φρεσκοτριμμένη ρίγανη
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Μέθοδος:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου
- Καθαρίζουμε και κὀβουμε τα λαχανικά μας σε χοντρά κομμάτια, πλένουμε το κρέας μας και τα τοποθετούμε μεσα στην γάστρα.
- Βάζουμε όλα τα υπὀλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, κρασί, ρίγανη και θυμάρι) απο πάνω και με τα χέρια μας, φορώντας γάντια προεραιτικά, ανακατεύουμε πολύ καλά!
- Βάζουμε το καπάκι, βάζουμε στον φούρνο την γάστρα και ψήνουμε αρχικά για 45 λεπτά στους 220 βαθμούς κελσίου. Έπειτα, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε, ξανακλείνουμε και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες στους 180 βαθμούς!
Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό, θα δείτε οτι το κρέας και τα λαχανικά θα λιώνουν στο στόμα σας!!!