Peas are commonly used as a side dish, but here in Greece we eat them as a main meal! Its a healthy, quick and easy meal!
Ingredients:
- 1 bag (500g) frozen peas
- ½ cup fresh dill, chopped
- 2 onions, chopped finely by hand
- 400 grams of fresh tomatoes, grated
- ½ cup olive oil
- salt and pepper, to taste
Method:
- In a large pot, saute the onions in olive oil on medium heat. Do not brown.
- Once onions are soft, add peas, tomatoes, dill, and seasoning. Stir thoroughly.
- Bring to a boil, then lower heat. Cook partially covered for approximately 30 minutes, until peas are soft. Ensure that any remaining water from the tomatoes has evaporated before serving.
- Serve a large plate of peas with crusty bread, and feta if desired.
————————–
Αρακάς. Αλλο ένα παραδοσιακό λαδερό Ελληνικό πιάτο…Γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο!
Συστατικά:
- 1 πακέτο αρακάς κατεψυγμένo (500γρ)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κουτί τοματάκια περασμένα από το blender ή 2 τομάτες ψιλοκκομένες
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά
- Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια, προσθέστε τον αρακά, ντομάτα, άνηθο και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε ένα ποτήρι νερό.
- Φέρτε το σε βράση, μετα χαμηλώστε την φωτιά στο 2 και σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Βεβαιωθήτε οτι έχει εξατμιστεί το νερό πριν τα σερβίρετε για καλύτερη υφή!
- Μολις ετοιμαστούν, σερβίρετε με φέτα και ζεστό τραγανό ψωμάκι!