Υλικα
Για την φάβα:
- 1 Σακουλακι κίτρινη φάβα
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μεση
- ελαιόλαδο
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
- 2 μεγάλα κρεμμύδια η 3 μέτρια
- 5 κ σοὐπας πετιμέζι
- ελαιόλαδο
Εκτελεση
- Ξεπλένουμε και βάζουμε στην κατσαρολα την φάβα να βράσει με 1.5 λιτρο νερό και την ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Έπειτα προσθέτουμε αλάτι. Στην συνέχεια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στην μέση. Την αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτια μέχρι να χυλώσει.
- Μολις πήξει αρκετά, την αλέθουμε με ενα μίξερ χεριού μέχρι να γινει λεία.
- Σε ενα τηγάνι μικρό με καπάκι, κόβουμε σε φέτες 2 μεγάλα κρεμμύδια. Σωτάρουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σιγοψηθούνε σκεπασμένα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε 5 κ σούπας πετιμέζι και ανακατεύμε. Αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για αλλα 5-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν!
- Για το σερβίρισμα, βάζουμε πρώτα την φάβα στο πιατάκι και ρίχνουμε απο πάνω τα κρεμμύδια έτσι ώστε με κάθε πιρουνιά να γευόμαστε και απο τα 2!