Φακές! Παραδοσιακή, Ελληνική σούπα θρεπτική που απολαμβάνουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Υλικά
- 500γρ φακές μέτριες
- 1 κὀκκινο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 5 δαφνόφυλλα
- ½ κγ κόκκινο πιπέρι
- ½ κοὐπα ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα
- Ξύδι
- αλάτι – πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βράστε τις φακές με λίγο νερό για 5 λεπτἀ και σουρώστε.
- Στο μπλέντερ βάλτε την ντομάτα και το κρεμμύδι με 2 δάχτυλα νερό και πολτοποιήστε καλά.
- Ξαναγεμίστε την κατσαρόλα με νερό ( 5 ποτἠρια ) και σε μέτρια φωτιά βράστε τις φακές σας μαζί με το μείγμα του μπλέντερ, τις σκελίδες σκόρδου και τα δαφνόφυλλα για 25 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Επειτα, ρίξτε το ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Με ανοιχτό καπάκι, αφήστε τις να βράσουν άλλα 15 λεπτά η όσπου να χυλώσουν.
- Σερβίρετε με ξυδάκι και ωμό ελαιόλαδο! Συνοδέψτε με μπουγιουρντί, φρέσκα βραστά κάστανα και ελίτσες και φυσικά φρεσκο ζυμωτο ψωμάκι!